Moje přednášky

…aneb Videozáznamy několika mých vystoupení

V rámci veřejné popularizace paleontologie a zejména pak tématiky dinosaurů jsem aktivní přibližně od přelomu let 2007 a 2008, kdy jsem začal publikovat články v časopisech, psát svoji první knihu a také veřejně přednášet. Moje první přednáška pro veřejnost se konala den po mých 26. narozeninách, tedy 2. ledna 2008, a to v aule budovy A Univerzity Hradec Králové. Obecenstvem byli tehdy především senioři navštěvující Univerzitu třetího věku UHK a kapacita téměř 300 míst byla plně využita (dodnes zároveň rekord v účasti na mé přednášce!). O dinosaurech v obecné rovině jsem tehdy mluvil asi 3,5 hodiny, což je zhruba dvojnásobek běžné délky mých současných přednášek. Od té doby přednáším průběžně neustále, obvykle mám přitom kolem 25 přednášek za rok. K září 2024 jsem přednášel už asi v šedesáti různých českých, moravských i slezských obcích, v pořadí podle velikosti od více než milionové Prahy až po nejmenovanou středočeskou ves se 49 stálými obyvateli.

———

S replikou tyranosauří maxily v reálné velikosti po přednášce Legenda jménem Tyrannosaurus rex v Říčanech u Prahy, 26. května 2024 (z digitálního archívu autora).

———

Přednášení pro veřejnost mne zkrátka ani po sedmnácti letech nepřestává bavit a považuji jej vedle svých interview pro média, dále psaní vlastních článků, brožurek i knih a od nedávné doby také amatérské tvorby na YouTube za jeden z hlavních bodů své popularizační činnosti (na tomto místě si ještě dovolím zmínit, že se stále jedná o vedlejší zájmovou činnost, kterou provozuji obvykle pouze ve svém volném čase, mimo povolání a péči o rodinu). Proč jsem ale nyní zvolil toto téma příspěvku na blogu? Tento týden již nestihnu napsat důstojně dlouhý a ozdrojovaný článek, dovolil jsem si proto jako alternativu nabídnout přehled desítky videozáznamů z mých předchozích přednášek nebo rozhovorů, publikovaných posléze na YouTube. Videa nejsou seřazena podle žádného konkrétního klíče, tedy například délky, zaměření nebo data pořízení záznamu. Pokud jste ještě tyto videozáznamy neviděli a máte chuť je výhledově „zkouknout“, pak Vám tímto přeji hezkou podívanou a třeba u nějaké budoucí přednášky se s Vámi budu těšit i na osobní setkání.

———

Leave a Comment

Filed under Na cestách, Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Pozvánky a tipy, Výročí a ohlédnutí, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *