Objeven další polární teropod

…ovšem na jihu Austrálie

Těžko může nějaká stopa "vychladnout" víc než tato. V loňském roce objevil Anthony Martin, environmentalista z Georgia’s Emory University v Austrálii stopy dravého dinosaura nedaleko pobřežního města Inverloch na jihu Austrálie. Již dříve byly v této oblasti objeveny fosílie malých býložravých dinosaurů z doby, kdy dnešní Austrálie byla ještě spojena s Antarktidou v jednu kontinentální masu.

Zhruba před 100 miliony let byla tato oblast mnohem blíže Jižnímu pólu, než je dnes. Malý teropod tedy žil v oblasti velmi krutých klimatických podmínek, i když samozřejmě ne tak krutých, jako dnes. Podle velikosti stop (36 cm) odhadl Martin výšku dinosaura asi na 3,7 metru. Relativně malé rozměry (oproti velkým teropodům jako byl populární T. rex) odpovídají klimatu, ve kterém dinosaurus žil.

Objev je významný z toho důvodu, že jasně ukazuje možnosti tohoto někdejšího environmentu. Musel být poněkud vlhčí a obyvatelnější, než se dříve předpokládalo, pokud měl uživit predátory jako byl tento. Bylo potřeba více biomasy ve zdejším ekosystému a tato podmínka byla zřejmě splněna.

Jižní pól byl v křídovém období sice teplejší než dnes, nebyl však rozhodně hřejivý. Žádný dnešní plaz by dlouhodobě tehdejší podmínky nepřežil, což vyvolává zajímavou otázku. Jaké speciální adaptace museli dinosauři ve své fyziologii vyvinout, aby zde celé jejich generace přežily? O dinosaurech zkrátka nelze přemýšlet jen jako o vymřelých obdobách dnešních plazů, a to ani ve fyziologickém smyslu.

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/10/071023-dinosaur-tracks.html

1 Comment

Filed under Nezařazené

One Response to Objeven další polární teropod

  1. LMS

    velikostí se trošku podobá rodu yutyrannus, ten však žil před asi 126 miliony let na území dnešní provincie Liao-ning v severovýchodní Číně (souvrství Yixian), ale také ve studené oblasti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *