V Indii objeveno další dinosauří hnízdiště

….aneb svrchnokřídová asijská líheň

Jih Asie je částí kontinentu, zaslíbenou objevům dinosauřích vajec a hnízdišť. Především v Číně už bylo těchto nálezů učiněno několik desítek a v některých případech šlo údajně o ohromnou rozlohu, kterou lokalita zabírala. Také v Indii bylo již dříve objeveno větší množství dinosauřích snůšek, představujících fascinující a významný náhled na dinosauří rozmnožování a rodičovskou péči. Právě takovým objevem je také nově oznámené naleziště na jihu Indie, jehož stáří je prý navíc velmi blízké kritickému období před 65 miliony let. Může jít tedy o jednu z nejmladších známých snůšek neptačích dinosaurů, kteří vymřeli někdy před 66-64 miliony let.

Nový objev je zajímavý především svým impozantním rozsahem. Podle geologů z Periyarské univerzity ve státě Tamil Nadu byly objeveny celé stovky hnízd v nejméně jedné obří hnízdní kolonii. K objevu došlo udájně pouhou náhodou 12. září, když geologové hledali v údolí řeky Cauvery místo, vhodné k vykopávkám. Nedaleko vesnice Ariyalur pak zahlédli v říčním podloží několik kulovitých objektů bezmála o velikosti fotbalového míče. Protože v této oblasti objevili dinosauří vejce již britští vědci v 60. letech 19. století, geologové se brzy zorientovali. Vejce byla uložena v jakýchsi snůškách, které se podařilo identifikovat jako jednotlivá hnízda. Po konzultaci se zahraničními paleontology nebylo pochyb – bylo objeveno nové dinosauří hnízdiště.

 

Saltasaurus hatch Close-up
Jak dobře víme z četných argentinských a indických lokalit, sauropodní titanosauři hnízdili často ve velkých koloniích. Na ilustraci Luise V. Reye brání dospělí saltasauři svá hnízda před hladovým teropodním dinosaurem. Převzato z webu autora (http://www.luisrey.ndtilda.co.uk/html/hatch.htm).
 
 

Vedoucí výzkumu Dr. Ramkumar média informoval, že vejce mají v průměru od 13 do 23 cm a tvoří snůšky po sedmi až osmi kusech. Ty jsou uloženy v původně písčitých hnízdech o průměru kolem 125 cm a celá rozloha hnízdiště činí kolem 2 kilometrů čtverečních. Vejce jsou navíc uložena v několika horizontálních vrstvách, takže byla kladena nejspíše ve větším počtu po sobě jdoucích ročních sezón. Vrstvy zkamenělého sopečného prachu zase vysvětlují, proč se zde mláďata nikdy nevylíhla a snůšky zůstaly prakticky neporušené. Vzhledem ke stáří nálezu, odhadovaném na 65 milionů let, může jít dokonce i o vysvětlení záhady vyhynutí dinosaurů na tehdejší indické pevninské mase. Jednou z nejčastěji citovaných teorií je totiž právě ohromná sopečná činnost v oblasti Dekkánské plošiny ve střední Indii.

Vůbec první fosilní skořápky dinosauřích vajec byly objeveny ve Francii přesně před jedním a půl stoletím, v roce 1859. Od té doby již byly hlášeny nálezy tisíců fosilních vajec z více než 200 míst na naší planetě, mnoho z nich přitom leží právě v Asii (především Čína, Mongolsko a Indie). Přesto zůstává i dnes jednou z velkých záhad dinosauří hnízdní a reprodukční chování. Otázkou je hlavně to, zda velcí dinosauři pečovali o své snůšky jako dnešní ptáci (víme, že například hadrosauridi rodu Maiasaura tak činili) nebo zda je jako dnešní krokodýli částečně či zcela opouštěli. Dobře zachované hnízdní kolonie mají tedy nedocenitelný význam pro pochopení těchto paleobiologických aspektů.

Dr. Ramkumar a jeho tým ihned kontaktovali vládu a příslušná místa, aby prohlásili lokalitu za chráněnou oblast. Jako pojmenování pro ni se vžilo označení „Jurassic treasure trove“ („Jurská pokladnice“), což však značně nekoresponduje se svrchnokřídovým stářím těchto sedimentů (zřejmě jde o reminiscenci na Jurský park). Vzorky vajec již byly odeslány k výzkumu do Německa a lokalitu nyní hlídají indické pořádkové síly i vojsko, aby se zabránilo možnému nájezdu zlodějů a komerčních sběratelů. Předběžný výzkum již nyní naznačuje, že vejce by mohla patřit dvěma typům dinosaurů – masožravým teropodům a obřím býložravým sauropodům. Nejedná se tedy o hnízdiště pouze jediného dinosauřího druhu.

Ve zmíněné oblasti byly první fosílie objeveny již v roce 1843, kdy jistý britský pár nashromáždil 32 beden „podivných kamenných objektů“. V 60. letech předminulého století zde byla objevena také první dinosauří vejce a v 90. letech minulého století opět jedno zkamenělé vejce upoutalo pozornost zaměstnanců místní továrny, na jejímž pozemku bylo původně objeveno. Podle Dr. Ramkumara představuje tento nález zřejmě největší hnízdiště fosilních vajec v celé Indii a jeho výzkum nabízí řadu nových možností, jak podstatně lépe prozkoumat život i konečný zánik posledních neptačích dinosaurů v této části světa.

Zdroje:

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article6857621.ece

http://www.physorg.com/news173683554.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/8284695.stm

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/6253128/Jurassic-egg-hoard-in-India-could-hold-clues-to-dinosaur-extinction-mystery.html

1 Comment

Filed under Sauropodní dinosauři, Teropodní dinosauři

One Response to V Indii objeveno další dinosauří hnízdiště

  1. autor

    Článek také na oslu: http://www.osel.cz…hp?clanek=4654

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *