Objeven trpaslík, běhající pod nohama gigantů

…aneb Nejmenší známý ptakopánvý dinosaurus se představuje

Před několika dny byl oficiálně oznámen objev dalšího „extrémního“ dinosaura – tentokrát jednoho z nejmenších známých neptačích dinosaurů, nejmenšího ptakopánvého dinosaura a zároveň nejmenšího zástupce této skupiny známého ze Severní Ameriky. Nový „přeborník“ dostal vědecké jméno Fruitadens haagarorum (rodové jméno znamená „zub od města Fruita(v Coloradu)“) a dosahoval velikosti průměrné slepice. Délka dospělého jedince činila asi 65-75 cm (polovinu této délky navíc tvořil ocas) a hmotnosti jen 0,5 až 0,75 kilogramu. Přesto nejde o nejmenšího známého dinosaura, jelikož někteří čínští teropodi nedosahovali délky ani 30 cm a těšili se z hmotnosti pouhých 100-200 gramů.

Fruitadens je znám z fosílií čtyř jedinců, objevených již v 70. letech minulého století v Coloradu (USA, nedaleko města Fruita – odtud název). Poté byly uloženy v Natural History Museum a na 30 let v podstatě zapomenuty. Teprve nové výzkumy fosilních kostí končetin odhalily, že se jedná o zcela nový rod i druh ptakopánvého dinosaura ze starobylé čeledi Heterodontosauridae. Tomu neomylně nasvědčuje podivné uspořádání dentice, neboť v přední části čelistí jsou přítomny velké zuby podobné špičákům šelem a po stranách čelistí naopak stoličkám. Zdá se tedy, že drobní dinosauři byli všežravci (pojídající rostliny, vejce i bezobratlé živočichy), rostlinná strava však mohla převažovat. Největším překvapením pro vědce bylo zjištění, že exempláře o délce 75 cm jsou již plně dospělí jedinci. Tím Fruitadens okamžitě sesadil z trůnu pro nejmenšího severoamerického dinosaura alvarezsaurida albertonyka, popsaného v loňském roce.

———

tiniest dinosaur in North America pictureModel trpasličího fruitadenta před masivní lebkou tyranosaura (který však žil o 80 milionů let později). S délkou do 75 cm a hmotností přes půl kilogramu byl ve svém svrchnojurském ekosystému učiněným trpaslíkem. Fotografie převzata z webové stránky National Geographic News – viz (http://news.nationalgeographic.com/news/2009/10/091021-tiniest-dinosaur-north-america-picture.html).

———

Malý ptakopánvý dinosaurus žil v oblasti známé jako Fruita Paleontological Area (souvrství Morrison) v období svrchní jury, asi před 150 miliony let. Žil tedy ve stejné době jako jeho obří příbuzní ze skupiny Sauropoda. Giganti jako Brachiosaurus, Supersaurus, Diplodocus nebo možná i záhadný Amphicoelias fragillimus mohli dupat kolem, když stádečka miniaturních fruitadentů uskakovala a ukrývala se na vyvýšených místech nebo ve stínu bujné vegetace. Ve stejném ekosystému žil také velký teropod Allosaurus, který mohl potenciálně svého trpasličího příbuzného lovit, obvykle by mu však výdej energie k tak malému úlovku jistě nestál za to. Každopádně lze konstatovat, že objev nového dinosaura znovu ukazuje, že zdaleka ne všechna tajemství světa dinosaurů již byla odhalena. Jedním z autorů popisné studie, která vyšla 21. října v Proceedings of the Royal Society B, je také německý paleontolog Richard Butler. „Pokud byly dinosauří ekosystémy tak rozmanité, kdo může vědět, jaké úžasné tvory ještě můžeme objevit?“ prohlásil doslova. Nelze než s ním souhlasit.

———

Tabulka nejmenších dosud známých dinosaurů (dle Wikipedie, k datu 23. 10. 2009).

Podle odhadované tělesné hmotnosti:

  1. Mei: pod 70 g
  2. Anchiornis: 110 g
  3. Epidexipteryx: 164 g
  4. Compsognathus: 0.26 kg-3.5 kg
  5. Juravenator: 0.34 kg
  6. Fruitadens: 0.50 kg-0.75 kg
  7. Sinosauropteryx: 0.55 kg
  8. Microraptor: kolem 1 kg

Podle celkové tělesné délky:

  1. Epidexipteryx: 25 cm
  2. Anchiornis: 34 cm
  3. Mei: 53 cm
  4. Jinfengopteryx: 55 cm
  5. Echinodon: 60 cm
  6. Graciliceratops: 60 cm
  7. Shuvuuia: 60 cm
  8. Wannanosaurus: 60 cm
  9. Gasparinisaura: 65 cm
  10. Fruitadens: 65-75 cm

Podobných rozměrů jako Fruitadens mohl dosahovat také jeho blízký příbuzný Echinodon z Anglie, jde však o příliš fragmentární objev. Z hlediska odhadované tělesné hmotnosti se nový dinosaurus z Colorada v současnosti pohybuje kolem 6. místa a pouze pět drobných teropodů je s velkou mírou pravděpodobnosti ještě menších. Dokonce i známý opeřený trpaslík mikroraptor z Číny zřejmě dosahoval až dvojnásobné hmotnosti.

———

Zdroje:

http://news.nationalgeographic.com/news/2009/10/091021-tiniest-dinosaur-north-america-picture.html

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2009/10/20/rspb.2009.1494.abstract

http://www.nydailynews.com/news/national/2009/10/21/2009-10-21_tiny_dinosaur_fruitadens_haagarorum_believed_to_be_north_americas_smallest_plant.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Fruitadens

http://en.wikipedia.org/wiki/Dinosaur_size

 ———

1 Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři, Rekordy a statistika

One Response to Objeven trpaslík, běhající pod nohama gigantů

  1. HezkéHezké stránky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *