Allosaurus byl jurský ďábel

…zejména pro menší dinosaury

Allosaurus fragilis patří bezpochyby mezi nejlépe známé teropodní dinosaury. Tento obří dravec z konce období svrchní jury obýval území dnešního západu Severní Ameriky (a možná také Afriky a Evropy) asi před 155 až 150 miliony let. Dosahoval průměrné délky kolem 8,5 metru, některé izolované fragmenty fosilních koster však nasvědčují existenci jedinců dlouhých i přes 12 metrů. Tohoto až několikatunového predátora popsal v roce 1877 paleontolog Othniel Charles Marsh a od té doby se stal na téměř tři desetiletí největším dobře známým teropodem. Tak tomu bylo stále i v březnu roku 1904, kdy si právě jisté impozantně vyhlížející zkameněliny tohoto dinosaura vybral jeden bulvární plátek jako „důkaz pádu Lucifera z nebeských výšin“.

File:Allosaurus eating.jpg

Zastaralá rekonstrukce alosaura od Charlese R. Knighta, shodou okolností také z roku 1904. Dravec zde ohlodává poslední zbytky masa a šlachoviny z ocasu velkého sauropoda. Převzato z Wikimedia Commons.

S touto zajímavou informací přišel nedávno paleontologicky zaměřený blog SVPOW (viz odkazy pod článkem). Oním americkým pseudo-vědeckým plátkem (a zároveň satiristickou organizací) je The Onion. Nemá jistě cenu komentovat odbornou úroveň tohoto periodika, resp. komentovat její absolutní absenci. Podstatné je, že jde o jeden z prvních případů účelové dezinterpretace dinosauřích fosílií (v tomto případě se záměrem šokovat, vyděsit nebo alespoň pobavit čtenářstvo). To poslední se autorům nepochybně povedlo a baví tím i dnes. Stačí si zmíněný článek v anglickém originále přečíst a hned pochopíte…

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Allosaurus

http://svpow.com/2012/06/24/infernal-specimens-of-the-amnh/

http://svpow.files.wordpress.com/2012/06/onion-skeleton-of-satan.jpeg

Leave a Comment

Filed under Recese a humor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *