Nedávno přečtené knihy

…aneb Malý literární tip

Vzhledem k tomu, že mi teprve před pár dny vyšla kniha Dinosauři v Čechách a zároveň jako reakci na dotazy některých čtenářů ohledně mé oblíbené literatury si nyní dovolím jeden příspěvek věnovat právě malému představení knih, které jsem v posledních několika měsících měl čas přečíst. Většina jich je napsaná v anglickém jazyce, ale najdou se i dvě české. Knihy jsem seřadil podle data jejich vydání, nikoliv podle doby, kdy jsem je četl. Berte tedy následující přehled jako jistý tip na zajímavé počtení, zejména pokud je vaší zálibou tematika vyhynutí dinosaurů (ale i paleontologie obecně). Zahraniční knihy se samozřejmě dají sehnat po internetu, pokud máte vážnější zájem. Česky psané tituly pak nejspíš seženete ve větších knihovnách.

———

Lov na dinosaury (Zofia Kielanová-Jaworowská, česky 1972 v nakl. Orbis)

Poutavé líčení dnes již legendárních polsko-mongolských expedic do terénu pouště Gobi, kde autorka spolu s dalšími polskými vědci v 60. a 70. letech prováděla vykopávky. Vědci zde objevili velké množství nových druhů dinosaurů (stačí zmínit ornitomimosaur druhu Deinocheirus mirificus), ale například i křídových savců, kteří byli v té době ve vědeckém světě úplnou senzací.

———

https://i0.wp.com/ecx.images-amazon.com/images/I/51TqRX7qTUL.jpg?resize=328%2C500

Titulní strana knihy Waltera Alvareze „T. rex a kráter zkázy“, 2. vydání z roku 2008. Dnes již nepochybně velká klasika „impaktního“ žánru, přímo z pera jednoho z otců impaktní teorie K-Pg.

———

Night Comes to the Cretaceous (James Lawrence Powell, 1998, W. H. Freeman and Company)

„Noc přichází do křídy“ je velmi podrobným vyprávěním geologa a ředitele přírodovědeckého muzea v Los Angeles J. L. Powella o způsobu, jakým pracuje moderní věda, a to na jednom exemplárním příkladu – impaktní teorii Luise Alvareze a jeho týmu. Powell je přesvědčeným impaktistou a od toho se příběh samozřejmě odvíjí, autor postupně s velkou výmluvností přesvědčí o správnosti této teorie i čtenáře.

———

The End of the Dinosaurs (Charles Frankel, 1999, Cambridge University Press)

Konec dinosaurů“ vypráví opět o impaktní teorii a historii jejího přijímání či odmítání vědeckou veřejností. Autor, který je původem francouzským planetárním geologem, popisuje historii myšlenky o impaktech, postupné zrání teorie i rostoucí důkazní podporu pro ni. Nechybí přehled současných snah o vymyšlení způsobů ochrany před nebezpečnými blízkozemními objekty a mnoho dalšího.

———

T. rex and the Crater of Doom (Walter Alvarez, 2. vyd. 2008, Princeton Science Library)

„T. rex a kráter zkázy“ je velmi zajímavou knihou jednoho z autorů impaktní teorie o vymírání dinosaurů, geologa a geofyzika Waltera Alvareze, který spolu se svým otcem Luisem Alvarezem a dvojicí chemiků z Berkeley představili v roce 1980 tuto fantastickou hypotézu. Alvarez líčí přibližně prvních patnáct let boje o uznání své impaktní teorie a peripetie i vítězství s tímto bojem spojené.

———

Cretaceous Dawn (Michael a Lisa Grazianovi, 2008, Leapfrog Press)

„Křídový úsvit“ je jedinou beletrií v přehledu. Jde o napínavý příběh cesty časem do období pozdní křídy, kdy je skupinka vědců nešťastnou náhodou přenesena z fyzikální laboratoře do světa dinosaurů a jak se brzy ukáže, mají jedinou šanci na záchranu. Musí urazit přes tisíc kilometrů nebezpečnou druhohorní krajinou, aby se dostali až k místu, kde je po několika týdnech může opět „vyzvednout“ časoprostorová brána.

———

Země jako vesmírný terč (Jiří Jiránek, 2012, Knižní Klub)

Podrobný popis problematiky impaktů z pera erudovaného českého autora, od mechaniky nebeských těles přes možnou souvislost s masovými vymíráními druhů až po otázku nebezpečí blízkozemních objektů a smělých projektů, které by měly toto nebezpečí do budoucna minimalizovat či zcela zneškodnit. Autor je zkušeným geologem, diplomatem, cestovatelem a spisovatelem literatury faktu.

———

The Tyrannosaur Chronicles (David Hone, 2016, Bloomsbury Publishing)

„Tyranosauří kroniky“ jsou dobře napsaným, čtivým a informačně hodnotným vyprávěním o jedné z nejzajímavějších skupin teropodních dinosaurů – tyranosauroidech. Kniha si všímá jejich příbuzenství, vývoje a rozrůzňování, všech biologických aspektů jejich životů, jejich ekologických prostředí a mnoho dalšího. Autorem je paleontolog, který se mimo jiné podílel na vědeckém popisu čínského druhu Zhuchengtyrannus magnus.

———

The Sauropod Dinosaurs: Life in the Age of Giants (Mathew Wedel, Mark Hallet, 2016, Johns Hopkins University Press)

Autory jsou na slovo vzatí odborníci, paleontolog a specialista na sauropody a nadaný ilustrátor a amatérský badatel. Výsledkem jejich práce je velmi podrobná a obrazově bohatá publikace, která přibližuje čtenáři nové poznatky o biologii a ekologii sauropodů přístupnou a vědecky korektní formou. Vzhledem k náročnosti textu však není tento titul vhodný pro čtenáře bez alespoň základních znalostí z biologie a paleontologie.

———

https://i0.wp.com/d.gr-assets.com/books/1172246813l/152852.jpg?resize=313%2C475

Titulní strana knihy „Noc přichází do křídy“ (1998), jedné z nejlepších publikací o dějinách impaktní teorie o vyhynutí dinosaurů. Jen je velká škoda, že v ní uvedené poznatky jsou již téměř dvacet let staré.

———

Chicxulub: The Impact and Tsunami (David Shonting, Cathy Ezrailson, 2016, Springer Praxis Books)

„Chicxulub: Impakt a tsunami“ je knihou dvojice autorů, z nichž prvním je zkušený geofyzik a oceánograf. Kniha nepřináší mnoho nových údajů oproti předchozím titulům (ačkoliv je mnohem novějším titulem), poskytuje ale jiný úhel pohledu, zejména stran fyzikálních účinků dopadu a především pak popisem vygenerovaných megatsunami, vzniklých po dopadu.

———

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Literatura, Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Pozvánky a tipy, Recenze a hodnocení, Vymírání K-T, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *