Krátce k Jurskému světu 2

…aneb Pár slov o novém trháku s dinosaury v hlavních rolích

O fenoménu Jurského parku jsem na blogu psal již mnohokrát, stačí vzpomenout třeba tento obecný článek o dějinách filmové ságy nebo příspěvek o chybách, kterým se tvůrci nevyhnuli u prvního Jurského parku. Nechyběla také série článků o možnostech realizace skutečného Jurského parku a mnoho dalšího. Samozřejmě se nešlo vyhnout ani skromné recenzi předchozího snímku Jurský svět, který před třemi lety i přes spíše průměrné hodnocení vydělal tvůrcům téměř 1,7 miliardy dolarů. Protože jsem sám před dvěma dny (20. června) usedl do sedačky v rámci královéhradecké předpremiéry nového snímku Jurský svět: Zánik říše (v originále Jurassic World: Fallen Kingdom), dovolím si rovněž přidat několik vlastních postřehů.

———

Je sympatické, že děj filmu se do značné míry odvolává na události a aktéry prvního Jurského parku, od jehož světové premiéry nedávno uplynulo přesně čtvrt století. Zdá se mi to takřka neuvěřitelné, ale jako jedenáctiletý páťák jsem byl tímto fenomenálním snímkem uhranut už před 25 lety. JS 2, jak si nový snímek můžeme zkráceně pojmenovat, se ve svém ději vrací například k postavě zakladatele parku Johna Hammonda, ale i matematika Iana Malcolma, který se ztvárněn Jeffem Goldblumem ve filmu dokonce na několik minut znovu objeví. Setkáme se opět také s postavou hlavního genetika Henryho Wu. Další postavy z původního filmu se sice nikde v ději JS 2 neobjevují, vtipných narážek na některé jeho slavné scény je zde ale poměrně dost. Tyrannosaurus rex je opět predátorem číslo jedna a nechybí bohužel ani nepříliš důmyslně vymyšlený hybrid, tentokrát s pracovním jménem „Indoraptor“ (má jít o genetickou chiméru vytvořenou z DNA „indomina“ a velociraptora). Děj filmu je spíše jeho slabinou, ačkoliv některé scény jsou působivé a vše má poměrně příjemný spád. Mnohé události a způsoby chování a jednání hlavních postav jsou ale poměrně špatně uvěřitelné a nepůsobí příliš věrohodně. Vyústění děje je také vcelku očekávatelné a skutečných „wow“ momentů je ve více než dvouhodinovém snímku málo.

———

I na premiéře filmu v Hradci Králové se sešlo hned šest lidí s tričkem, nesoucím logo Jurassic Park. V rámci recese a zčásti i nostalgie přiznávám, že jsem byl tentokrát jedním z nich. Kredit: Vlastní snímek, fotograf M. Matějka

———

Výše zmíněné skutečnosti se ale můžete dočíst prakticky ve všech recenzích. Takže co dodat k dinosaurům? Bohužel stále to stejné, jako v případě předchozího snímku – po 25 letech od Jurského parku se sice nesmírně zlepšily počítačové efekty ve filmu, ale anatomická správnost zobrazení dinosaurů velkých změn nedoznala. Velociraptoři, ornitomimosauři a stejně tak další teropodi nemají na sobě ani náznak tělesného opeření, brachiosaurus (ale také ceratopsidi a stegosauři) působí nadměrně těžkopádně a ani svěží nové přírůstky v podobě rodu Carnotaurus a Baryonyx tento fakt nezmění. Přesto bych film ohodnotil lépe než většina běžných recenzentů, a to – přiznávám – čistě jen kvůli jeho „značce“. Jurský park udělal pro popularizaci dinosaurů a paleontologie ohromný kus práce a čtveřice jeho dosavadních následovníků v tomto nastoupeném trendu pokračuje. Film sice nenabízí vědecky hodnotný pohled na dinosaury, ale je docela dobrou zábavou, kterou si všichni nadšenci určitě nenechají ujít. Ani já jsem neodolal a spolu s podobně založeným kamarádem jsme na královéhradeckou předpremiéru zašli. Pokud od filmu neočekáváte víc než příjemné 130 minut dlouhé zabavení s počítačově vytvořenými dinosaury na plátně, pak je to snímek, který byste si nejspíš neměli nechat ujít.

———

Odkazy:

https://www.csfd.cz/film/54766-jursky-svet-zanik-rise/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt4881806/

http://www.jurassicworld.com/films/jurassic-world-fallen-kingdom

———

where to buy fake watches in nyc
fake cheap watches
swiss replica watches uk paypal

3 Comments

Filed under Jurský park a jiné filmy, Ze života

3 Responses to Krátce k Jurskému světu 2

  1. Jan Hauer

    Dobrý den,
    na film jsem si zašel včera, osobně z něj mám trochu rozporuplný pocit. Na jedné straně mě potšilo, jaký to mám spád, kladně hodnotím zvýšený počet dinosauřích rodů a překvapivě mi tolik nevadil nový hybridní „dinosaurus“ (resp. rozčiloval mě méně, že Indominus minule – z Indorpatora alespoň vytěžili pár pěkných, takřka hororových scén ve druhé polovině filmu). Ovšem scénář jako takový je, a to i na poměry série, kde se klonují dinosauři, blábol plný recyklovaných motivů. No a trošku jsem nestihl toho Mosasaura, resp. jeho velikost ve stylu „Liopleurodon, version Walking with.“ Nicméně, přijde mi trochu zbytečné kritizovat na filmu absenci peří u některých dinosaurů – pokud vím, zvířata v JP a následně JW nikdy neměla odpovídat realitě, jak o tom mluvil i doktor Wu v minulém filmu, ale vypadat tak, jak si je většina lidí představuje a chce je vidět.

  2. Ondra

    Rozhodl jsem se na to do kina nejít a film nepodporovat.Na prvních dvou jurských parcích a částečně i trojce se mi líbilo že v rámci formátu šlo všemu věřit a dinosauři byli děláni podle tehdejších poznatků.Každá scéna JP 1 a 2 byla mnohokrát promyšlena, když člověk sleduje Making of prostě žasně co to bylo za odborníky svého řemesla a také průkopníky.První jurský svêt byl typický hollywoodský digibordel dnešní doby, postavy plytké, děj předvídatelný a bez žádných momentů co se vryly do paměti.Neváhám říct že po druhém zhlednutí mě to nebavilo.Co se týče zániku říše je to ještě horší a všichni jsou v něm supermani.Taky mê nesmírně namíchlo že jedním vrzem zničili Jurský park a ním celé moje dětství a dospívání.Isla Sorna je bohužel taky už bez dinosaurů.

    Ovšem podařilo se mi rozjet Jurassic Park Trespassers, takže je to trochu taková náplast na bolístko.

  3. Tera

    Do kina jsem také dorazila v tričku s logem Jurassic Park 🙂 První Jurský svět mě pozitivně překvapil, tak jsem se na dvojku opravdu těšila. Bohužel jsem odcházela dost zklamaná. Hlavní postavy a jejich vývoj od minulého dílu mi připadaly v mnohém neuvěřitelné, děj také prapodivný a ten konec.. Škoda mluvit. Samozřejmě měl film i své světlé stránky, některé scény byly opravdu skvěle natočené a objevil se tam můj dlouhodobý oblíbenec Stygimoloch 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *