Ve stínu slavného tyranosaura

…aneb AMNH 5027 v Olomouci

Jak jsem již uvedl v minulém příspěvku, na začátku roku jsem získal titul RNDr. na Katedře geologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Protože se v prostorách této katedry nachází také velmi zajímavý a atraktivní exponát v podobě life-size repliky tyranosauří lebky (exemplář AMNH 5027 z expozice Amerického přírodovědeckého muzea v New Yorku), u kterého jsem se ani tentokrát nezapomněl vyfotit, dovolím si snímek na svém blogu sdílet. Zčásti je tomu tak i proto, že jsem v takřka uplynulém týdnu nestihl sepsat delší článek, a zároveň i proto, že si v letošním roce připomínáme již 115. výročí objevu jednoho z nejznámnějších a nejvíce ikonických jedinců druhu Tyrannosaurus rex.

———

Autor blogu u repliky lebky tyranosauřího jedince AMNH 5027 v prostorách Katedry geologie PřF UPOL. Za pořízení snímku patří poděkování paní doktorce Ladě Hýlové. Snímek z 9. ledna 2023.

———

Právě lebka tohoto středně velkého dospělce tyranosaura posloužila jako předloha pro obecně známý tvar lebky v červenobílem logu Jurského parku. Fosilii objevil legendární paleontolog Barnum Brown na území východní Montany v souvrství Hell Creek v létě roku 1908. Jednalo se o druhý v té době známý vědecky rozeznaný exemplář tyranosaura, který byl navíc mnohem kompletnější než typový jedinec, objevený Brownem v Montaně o šest let dříve. Ačkoliv je AMNH 5027 o trochu menší než holotyp, právě díky výborně zachované lebce a kompletnější kostře se tento exemplář stal až do objevu ikonické „Sue“ na území Jižní Dakoty v roce 1990 nejslavnějším tyranosaurem na světě. Tak ještě jednou hezký rok 2023 všem stálým i občasným čtenářům brzy již „plnoletého“ dinosauřího blogu!

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Něco o autorovi, T. rex, Teropodní dinosauři, Výročí a ohlédnutí, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *