Představuje se Asijský tyran

…aneb Objev prvního „kapesního“ tyranosaurida

O zástupcích čeledi tyranosauridů již bylo na tomto blogu pojednáno v požehnaném objemu – samostatné články byly věnovány prakticky všem dosud popsaným zástupcům této skupiny fascinujících teropodních dinosaurů, jejichž nekorunovaným králem je samozřejmě sám charismatický Tyrannosaurus rex.[1] Dnes už známe přibližně dvě desítky druhů, spadající prokazatelně do této skupiny, přičemž se většinou jedná o severoamerické formy.[2] Množství tyranosauridů ale známe také z východní Asie, kde koncem křídového období existovali dva obří tyranosaurini Tarbosaurus bataar a Zhuchengtyrannus magnus, stejně jako menší a štíhlejší zástupci čeledi Tyrannosauridae s relativně dlouhými a úzkými „čenichy“ – Alioramus altus, Alioramus altai a Qianzhousaurus sinensis.[3] Nyní čínští paleontologové představili nového překvapivého zástupce skupiny, který se celkovými proporcemi podobal velkým tyranosauridům, svými rozměry ale za nimi výrazně zaostával – představuje tak nejspíš první případ „kapesního tyranského ještěra“, jakéhosi evolucí změněného tyranosauridního „trpaslíka“, který obýval oblasti současné jihovýchodní Číny v průběhu posledního milionu let křídové periody. Typový exemplář dinosaura, dnes známý pod sbírkovým označením ZMNH M30360, byl objeven v září roku 2017 v sedimentech geologického souvrství Nan-siung (anglicky Nanxiong) ve městě Ša-che v distriktu Nan-kchang (městská prefektura Kan-čou v provincii Ťiang-si). Dochovala se téměř kompletní lebka a k ní i několik částí postkraniální kostry, zejména pak některé kosti obou zadních končetin a několik ocasních obratlů. Na základě tohoto fosilního exempláře byl v červenci letošního roku formálně popsán nový tyranosaurid, pojmenovaný Asiatyrannus xui.[4] Rodové jméno znamená doslova „asijský tyran“ a odkazuje k místu objevu a samozřejmě také k čeledi Tyrannosauridae („tyranští ještěři“), druhové je pak poctou čínskému paleontologovi Sü Singovi (anglicky Xu Xing) za jeho významné a dlouholeté přispívání k vědeckému výzkumu čínských dinosaurů.

———

Znázornění přibližného tvaru těla a dochovaných částí kostry malého tyranosauridního teropoda druhu Asiatyrannus xui. Tento hbitý predátor pravděpodobně lovil především menší až středně velké obratlovce, od žab a hadů až po mláďata sauropodních a ptakopánvých dinosaurů. Kredit: W. Zheng, X. Jin, J. Xie & T. Du; Wikipedia (CC BY 4.0)

———

Nejzajímavějším rysem asiatyrana jsou jeho malé rozměry. Na základě lebky dlouhé 47,5 cm je možné odhadnout celkovou délku těla na 3,5 až 4 metry a hmotnost zhruba na 100 až 200 kilogramů, což je na poměry tyranosauridů, často dosahujících délky 9 a více metrů a hmotnosti přes 1000 kg velmi málo. Typový exemplář sice nebyl plně dorostlý (jednalo se o subadultní exemplář), prošel ale již fází rychlého růstového skoku a jeho další růst už by byl nejspíš jen pomalý a výrazně by mu na velikosti nepřidal. Pro porovnání lze uvést, že jeho současník z tribu Alioramini Qianzhousaurus, známý ze stejného souvrství, byl asi dvakrát delší.[5] Z Aljašky je sice znám další „trpasličí“ tyranosaurid Nanuqsaurus hoglundi, popsaný roku 2014, i ten byl ale ve skutečnosti podstatně větší.[6] Lebka nanuqsaura by v kompletním stavu měřila na délku 60 až 70 cm a jeho celková délka by činila 5 až 6 metrů. Hmotnost aljašského tyranosaurida byla dříve odhadována asi na 500 až 900 kilogramů, čímž by už byl výrazně větší než jeho čínský protějšek. V roce 2021 však byly popsány další postkraniální části a zuby nanuqsaura, které dokládají, že typový jedinec nebyl plně vzrostlý. V plné dospělé velikosti tak nejspíš měřil na délku 7 až 9 metrů a byl prakticky stejně velký jako Albertosaurus sarcophagus.[7] Tím zůstává Asiatyrannus jediným známým tyranosauridem této velikostní kategorie, což samozřejmě přináší zajímavé otázky ohledně ekologie tohoto malého „tyrana“. Fylogenetická analýza přitom prokázala, že se nepochybně jedná o zástupce čeledi Tyrannosauridae a podčeledi Tyrannosaurinae, jejímž je odvozeným (vývojově pokročilým) zástupcem. Nejbližším příbuzným taxonem asiatyrana je již zmíněný Nanuqsaurus, mírně vývojově pokročilejším pak Daspletosaurus.[8] Zajímavé také je, že se jedná o jediného známého takto malého zástupce tyranosauridů s „hlubokým čenichem“ (přeložíme-li toto označení otrocky z angličtiny; opakem pak jsou alioramini se „štíhlým čenichem“).

———

Asiatyrannus byl dlouhý zhruba jako osobní automobil a vážil přibližně tolik, co dvě dospělé osoby. Přesto byl na poměry tyranosauridních teropodů až překvapivě malý. Například sám Tyrannosaurus rex byl víc než čtyřikrát delší a vážil až padesátkrát více než jeho drobný východoasijský příbuzný. Kredit: Definitely NOT Dilophosaurus; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

———

Patrně se navíc jedná i o nejjižněji se nacházející fosilní nález asijského tyranosaurida vůbec. Asiatyranus byl každopádně zástupcem dinosauří fauny v ekosystémech souvrství Nan-siung, datovaného na úplný konec křídového období (zhruba před 66,7 milionu let).[9] Spolu s ním se zde vyskytoval větší tyranosaurid Qianzhousaurus a dosud neznámý ještě větší tyranosaurid, jehož zuby byly formálně popsány v roce 2015.[10] Z širokého spektra teropodů, které z této geologické formace známe, se tu vyskytoval ještě středně velký therizinosauroid Nanshiungosaurus a neuvěřitelných osm rodů oviraptorosaurů (v abecedním pořadí jsou to rody Banji, Corythoraptor, Ganzhousaurus, Huanansaurus, Jiangxisaurus, Nankangia, Shixinggia a Tongtianlong).[11] Jsou odtud známé také dva rody velkých sauropodů, jejichž mláďata snad mohla být občasným objektem predace asiatyranů, a to Gannansaurus a Jiangxititan.[12] Je ale možné, že relativně malí asiatyrani běžně lovili spíše menší obratlovce – v dosud objeveném fosilním záznamu ze souvrství Nan-siung jsou známí krokodýlovití plazi, ještěři a želvy, nepochybně tu ale žili i mnozí další – ryby, obojživelníci, hadi, praptáci, savci apod.[13] Zajímavé je, že podobné složení fauny nacházíme také ve fosilním záznamu mongolského souvrství Nemegt, odkud známe také obří tyranosauridy (Tarbosaurus), dále středně velké tyranosauridy (dva druhy rodu Alioramus) a malého zástupce tyranosauroidů (Bagaraatan).[14] Rozdělení potravních nik pro tehdy zcela dominantní tyranosauří predátory v rámci všech velikostních kategorií bylo tedy v ekosystémech obou geologických souvrství nejspíš podobné. Zatím máme o druhu Asiatyrannus xui spíše jen kusé a neúplné informace, a mnoho věcí o anatomii, fyziologii a ekologii tohoto malého dravce si můžeme jen domýšlet. Časem se ale o tomto „asijském tyranovi“ nepochybně dozvíme více a snad také lépe pochopíme, jak vypadal život tohoto „kapesního“ tyranosauridního zabijáka pozdně křídové Číny.

———

Nejbližším známým vývojovým příbuzným asiatyrana je severoamerický druh Nanuqsaurus hoglundi, popsaný roku 2014 z Aljašky. Tento „polární“ tyranosaurid pravděpodobně dokázal snášet dlouhá období zimy a temné polární noci. Je možné, že byl pokryt hustou vrstvou opeření, která mu pomáhala udržet stálou tělesnou teplotu. Kredit: Nobu Tamura; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

———

Short Summary in English: Asiatyrannus is an extinct genus of small tyrannosaurine theropod dinosaurs from the Latest Cretaceous Nanxiong Formation of China. It was only about 4 meters long, which means it was by far the smallest known member of the family Tyrannosauridae. The genus contains a single species, A. xui, representing also the southernmost record of an Asian tyrannosaurid.

———

Odkazy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Asiatyrannus

https://blog.everythingdinosaur.com/blog/_archives/2024/07/31/a-new-deep-snouted-tyrannosaur-from-asia.html

http://novataxa.blogspot.com/2024/07/asiatyrannus.html

https://paleonerdish.wordpress.com/2024/07/30/introducing-asiatyrannus-xui/

https://www.popsci.com/science/china-tyrannosaur-species/

———

[1] Brusatte, S.; et al. (2010). Tyrannosaur Paleobiology: New Research on Ancient Exemplar Organisms. Science. 329 (5998): 1481–1485.

[2] Scherer, C. R.; Voiculescu-Holvad, C. (2023). Re-analysis of a dataset refutes claims of anagenesis within Tyrannosaurus-line tyrannosaurines (Theropoda, Tyrannosauridae). Cretaceous Research. 155: 105780.

[3] Brusatte, S. L.; Carr, T. D. (2016). The phylogeny and evolutionary history of tyrannosauroid dinosaurs. Scientific Reports. 6 (1): 20252.

[4] Zheng, W.; et al. (2024). The first deep-snouted tyrannosaur from Upper Cretaceous Ganzhou City of southeastern China. Scientific Reports. 14 (1): 16276.

[5] Xing, L.; et al. (2019). A probable tyrannosaurid track from the Upper Cretaceous of southern China. Science Bulletin. 64 (16): 1136–1139.

[6] Fiorillo, A. R.; Tykoski, R. S. (2014). Dodson, P. (ed.). A Diminutive New Tyrannosaur from the Top of the World. PLoS ONE. 9 (3): e91287.

[7] Druckenmiller, P. S.; et al. (2021). Nesting at extreme polar latitudes by non-avian dinosaurs. Current Biology. 31 (16): 3469–3478.e5.

[8] Carr, T. D.; et al. (2017). A new tyrannosaur with evidence for anagenesis and crocodile-like facial sensory system. Scientific Reports. 7: 44942.

[9] Buck, B. J.; et al. (2004). „Tertiary Dinosaurs“ in the Nanxiong Basin, Southern China, Are Reworked from the Cretaceous. The Journal of Geology. 112 (1): 111–118.

[10] Mo, J.-Y.; Xu, X. (2015). Large theropod teeth from the Upper Cretaceous of Jiangxi, southern China. Vertebrata PalAsiatica. 53 (1): 63−72.

[11] Lü, J.; et al. (2017). High diversity of the Ganzhou Oviraptorid Fauna increased by a new cassowary-like crested species. Scientific Reports. 7 (6393): 6393.

[12] Mo, J.-Y.; et al. (2023). A New Titanosaurian Sauropod from the Upper Cretaceous of Jiangxi Province, Southern China. Historical Biology: 1–15.

[13] Li, C.; Wu, X. C.; Rufolo, S. J. (2019). A new crocodyloid (Eusuchia: Crocodylia) from the upper cretaceous of China. Cretaceous Research. 94: 25–39.

[14] Słowiak, J.; Brusatte, S. L; Szczygielski, T. (2024). Reassessment of the enigmatic Late Cretaceous theropod dinosaur, Bagaraatan ostromi. Zoological Journal of the Linnean Society. zlad169.

———

Leave a Comment

Filed under Spekulativní paleontologie, T. rex, Teropodní dinosauři, Vymírání K-T

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *