Jack Horner slaví 70

…aneb Krátká zmínka o významném jubileu

Právě dnes slaví 70. narozeniny americký paleontolog a vlastně jedna z ikon moderní éry dinosauří paleontologie John R. (Jack) Horner. Narodil se 15. června 1946 ve městě Shelby v Montaně a od svých osmi let sám hledal a vykopával zkameněliny na pozemku svých rodičů. Horner studoval na Montanské univerzitě, doktorát ale nezískal kvůli těžké dyslexii, se kterou bojuje podle svých slov dodnes. Dva roky sloužil jako voják u speciální jednotky ve Vietnamu, kde létal se zdravotnickou helikoptérou. Lásku k vrtulníkům si podržel dodnes a v pozdějších letech stále rád transportoval cenné zkameněliny z terénu Badlands právě tímto způsobem. V roce 1986 obdržel čestný doktorát vědy na Montanské státní univerzitě, následně byl poctěn ještě dalšími oceněními za svoji celoživotní výzkumnou práci. Proslavil se zejména objevy hnízdních komplexů a vývojových stadií kachnozobého dinosaura druhu Maiasaura peeblesorum, které učinil spolu s kolegou Robertem Makelou v 70. letech minulého století. Veřejnosti je dobře znám také jako odborný konzultant při natáčení Jurských parků. V průběhu své kariéry popsal několik nových dinosaurů a dva jsou dnes pojmenováni na jeho počest: ceratopsid Achelousaurus horneri a hadrosaurid Anasazisaurus horneri. Osobně jsem měl možnost setkat se s panem Hornerem při vykopávkách pod vedením Museum of the Rockies v Montaně v roce 2009 a musím konstatovat, že je to příjemný a poměrně skromný člověk.

———

File:Jack Horner with bird.jpg

Jack Horner s ptačí kostrou na stole a odvážným plánem na vytvoření „dinokuřete“ ve své hlavě. Kredit: Paolo Sacchi, převzato z Wikipedie (CC BY-SA 2.0)

———

Právě letos oznámil Jack Horner odchod do penze, přesto ale bude v některých svých aktivitách nadále pokračovat. Dlouhodobě například podporuje kolegyni Mary Higby Schweitzerovou v jejím snažení o izolování měkkých tkání a proteinů z fosilních dinosauřích kostí (známý je případ „těhotné tyranosauřice“), je také zapojen do projektu „dinokuřete“, který je v současnosti roztočen na plné obrátky a v dohledné době by mohl dojít svého úspěšného završení (ať už je tím myšleno cokoliv). Na projektu se finančně podílí i filmový magnát George Lucas a podle Hornera bychom měli mít živého křížence dinosaura a slepice zhruba do deseti let. Horner je však známý i některými kontroverzními výroky a činy. Dlouhodobě je mu podsouváno, že v druhu Tyrannosaurus rex spatřuje pouze mrchožrouta, který nebyl schopen aktivně lovit. Ve skutečnosti paleontolog tvrdí, že dospělí tyranosauři byli přednostní mrchožrouti, kteří ale občas dokázali skolit i živou kořist. Nejvíce kontroverzní událost však přišla před čtyřmi lety, kdy tehdy 65tiletý vědec pojal v Las Vegas za choť teprve devatenáctiletou studentku paleontologie Vanessu Weaverovou. Ale to je čistě soukromá věc pana Hornera, byť nejeden z jeho kolegů zdvihal a stále zdvihá pohoršeně obočí. Co tedy dodat závěrem? Ať se paleontologické celebritě daří i v penzi a přispěje ještě mnoha významnými objevy nebo alespoň komentáři k dění v současné dinosauří paleontologii.

———

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Horner_(paleontologist)

http://www.ted.com/speakers/jack_horner

http://www.theblaze.com/stories/2012/04/30/65-year-old-dinosaur-expert-marries-19-year-old-student/

———

1 Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Výročí a ohlédnutí, Ze života

One Response to Jack Horner slaví 70

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *