Hlubší smysl Jurského parku

…aneb Zavzpomínání na českou premiéru

Dodnes si živě pamatuji den, kdy jsem jako jedenáctiletý školák seděl v hradeckém kině Centrál a s naprostou fascinací poprvé shlédl Spielbergův geniální snímek Jurský park. Psal se 14. říjen roku 1993 a byla to česká premiéra tohoto filmu. Vzhledem k tomu, že právě v těchto dnech uplynulo od zmíněného okamžiku již celé neuvěřitelné čtvrtstoletí, je nezbytné věnovat tomuto tématu alespoň jeden příspěvek i zde na blogu. Protože jsem ale o filmu v různých obměnách referoval mnohokrát již dříve, vybral jsem si tentokrát zvláštní úhel pohledu, na který mne přivedla jedna zajímavá přednáška, prezentovaná v dubnu roku 2016 v Berlíně. Tu lze v originále shlédnout zde a dozvíte se v ní skutečně mnoho pozoruhodných věcí. I kdyby byla pravdivá jen čtvrtina toho, co je o filmu uvedeno, zcela to změní váš pohled na Spielbergův snímek. Kreativec, designér a IP konzultant Mike Hill, který o „Spielbergově podtextu“ přednáší, možná zachází poněkud daleko (je alespoň obtížné si představit, že by režisér a další tvůrci filmu vytvářeli skrytá poselství ve filmu takto detailně), rozhodně jde ale o užitečné a velmi zábavné vyprávění. Všechny metafory, alegorie a Jungovy archetypy jsou totiž vykládány s takovým citem pro věc a poutavým rozborem, až by se vám chtělo přednášejícímu (který dává vlastní obdiv k filmu často najevo) všechno do posledního detailu uvěřit. Co všechno tedy Hill o tomto filmu vykládá? Pokud rozumíte anglicky, můžete si video poslechnout sami. Osobně se omezím jen na krátký rozbor či spíše vyzdvihnutí některých zajímavých bodů přednášky. Hill začíná porovnáním původního Jurského parku a snímku Jurský svět z roku 2015 (který se letos v červnu dočkal svého pokračování). Správně si všímá neobvykle velkého množství paralel a vizuálně podobných scén, které spíše než pouhou poctou původnímu snímku jsou i jistým vykrádáním původní myšlenky a snahou o kopírování nedostižné atmosféry prvního filmu. Nechybí zde vrtulníky, běžící galimimové, řvoucí tyranosaurus a mnoho dalšího. Samozřejmě je zde rozdíl v tom, že v prvním parku se neobjevil tehdy sotva čtrnáctiletý Chris Pratt.

———

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e7/Jurassic_Park_poster.jpg

Původní poutač na film Jurský park režiséra Stevena Spielberga. Snímek měl světovou premiéru v červnu roku 1993, v České republice pak v říjnu stejného roku. Svým zpracováním a atmosférou patří tento snímek takřka mezi nedostižné. Kredit: Universal Pictures, Wikipedie (Fair Use)

———

Ale vážně – Hill zcela rezonuje s většinovým názorem, že zatímco Jurský park byl nádherným kouskem kinematografie, o 22 let mladší Jurský svět (a letošní jeho pokračování ještě větší měrou) už je – kulantně řečeno – trochu méně povedené. Ano, je zde víc speciálních efektů, víc krve a překvapivých akčních scén, ale to naprosto nepostačuje v porovnání s geniálním konceptem, který přinesl Spielberg a jeho tým. Podle Hilla jsou dinosauři v Jurském parku pouze jakýmisi symbolickými nástroji, které slouží k představení skutečného důležitého podtextu filmu – a tím je alegorická příprava k rodičovství! Jako otec nyní již pětileté dcery mám pro takovou představu jisté pochopení, nicméně nezachází Hill ve svých vývodech skutečně příliš daleko? Je pravda, že narážkami na rodičovství se příběh paleontologa Alana Granta a jeho kolegyně Ellie Sattlerové vyznačuje od začátku do konce. Následuje například i výčet scén poukazujících na rodičovskou zodpovědnost, ve filmu údajně zobrazenou na příkladu Hammondových vnoučat Tima a Alex. Hill dále shledává styčná místa se svým konceptem třeba také ve slavných scénách s nemocným triceratopsem (kde se projeví mateřský instinkt Ellie), nočním útokem tyranosaura (otcovská ochrana dětí v případě Granta) a ještě v mnoha jiných. Následuje další velmi podrobný rozbor, příliš komplexní na to, aby mohl být zpracován v jediném příspěvku. Raději tedy na tomto místě znovu odkážu na samotné video s prezentací. Ačkoliv osobně považuji Hillovu přednášku za mírně přemrštěnou (metafory a alegorie spatřuje i tam, kde nejspíš ve skutečnosti žádné nebyly zamýšleny), jeho pojetí je velmi poutavé a zajímavé a s ohledem na čtvrt stoleté výročí české premiéry filmu až téměř dojemné. Pokud patříte stejně jako já ke skalním příznivcům původního filmu, rozhodně se na video podívejte. Možná vás přiměje znovu si celý tento nadčasový snímek přehrát a vychutnat si ho tak, jak to u současných „světů“ již bohužel není možné.

———

———

Odkazy:

http://www.mikehill.design/spielberg-subtext/

https://www.imdb.com/title/tt0107290/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jurassic_Park_(film)

https://entertainment.howstuffworks.com/jurassic-park-world-steven-spielberg-subtext-mike-hill.htm

———

2 Comments

Filed under Jurský park a jiné filmy, O dinosaurech obecně, Pozvánky a tipy, Recenze a hodnocení, Recese a humor, Výročí a ohlédnutí, Ze života

2 Responses to Hlubší smysl Jurského parku

  1. JP fan

    Moment, příprava na rodičovství? To bych neřek. Jurský park je hlavně kritika kapitalismu. Je to příběh o chaosu – příběh, který nemá dobrý konec, jako ostatně nemá dobrý konec nic. Nebál bych se ten film vnímat trošku víc nihilisticky… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *