Puertasaurus reuili

…aneb Představení dalšího titána z Patagonie

Nedávno jsem přednášel pro veřejnost o největších známých sauropodních dinosaurech. To mi vnuklo myšlenku, prověřit druhy obřích sauropodů, dosud pojednané na blogu. Protože jsem zjistil, že na puertasaura se až na několik starších zpráviček dosud nedostalo, napravuji tento trestuhodný nedostatek nyní. Jakým sauropodem byl tedy Puertasaurus reuili? Fosilie tohoto titanosaura byly objeveny v sedimentech souvrství Cerro Fortaleza (dříve Pari Aike) pocházejících z období geologického stupně cenoman (asi před 96 miliony let[1]; dříve se však předpokládalo podstatně nižší geologické stáří zhruba 70 milionů let).[2] K objevu došlo nedaleko městečka Los Hornos u řeky La Leona v jihozápadní části argentinské Patagonie (provincie Santa Cruz). Fosilie byly odkryty v šedých pískovcích, které uchovaly i pozůstatky rostlin – cykasy a jehličiny. Dochovaly se pouze čtyři obratle puertasaura, jeden krční, jeden hrudní a dva ocasní. Holotyp nese označení MPM 10002 a představuje pouze asi 3 % kostry (z hlediska počtu kosterních částí).[3] V poměrně kompletním stavu je navíc jen hrudní obratel. Dinosaura formálně popsali argentinští paleontologové Fernando E. Novas, Leonardo Salgado, Jorge Calvo a Federico Agnolin v roce 2005.[4] Rodové i druhové jméno představují poctu objevitelům fosilií Pablu Puertovi a Santiagovi Reuilovi, kteří na ně narazili v roce 2001 a následně zahájili i samotné preparační práce. Objev paleontologům poskytl i vůbec první cervikální obratel obřího titanosaura. Puertasaurus byl zástupcem kladu Lognkosauria v rámci skupiny Titanosauria a jeho blízkými příbuznými tak mohli být i další nedávno popsaní obří titanosauři, druhy Notocolossus gonzalezparejasi (2016) a Patagotitan mayorum (2017).[5] Je rovněž zajímavé, že ve stejných ekosystémech žil s puertasaurem i další obří sauropod, druh Dreadnoughtus schrani. Jednalo se o prostředí hustě zalesněné, s vysokou vlhkostí a dostatkem srážek. Jen takový ekosystém zřejmě dokázal uživit dva různé druhy titanosaurů s hmotností až kolem 50 tun.

———

Kolosální hrudní obratel puertasaura. Jeho výška činí 106 centimetrů a šířka dosahuje fantastických 168 centimetrů. Tato kost musela být součástí masivní páteře obřího sauropoda, vážícího nejspíš přes 50 tun. Bohužel jsou však fosilní pozůstatky tohoto titanosaura velmi skromné a neumožňují učinit si přesnější představu o jeho rozměrech ani tvaru jeho těla. Kredit: Hectonichus, Wikipedie (CC BY-SA 4.0)

———

A jak byl tedy Puertasaurus velký? Bohužel skromné množství dochovaných fosilií nám neumožňuje učinit přesnější odhady, velikost obratlů je ale jasným důkazem toho, že se muselo jednat o vpravdě gigantické zvíře. Po oficiálním představení veřejnosti dokonce mnozí vědci tvrdili, že se jednalo o vůbec největšího známého dinosaura, který překonával velikostí a hmotností i svého slavného krajana argentinosaura. Ostatně jeho hrudní obratel o výšce 106 cm a šířce 168 cm je vůbec nejširším známým obratlem jakéhokoliv dinosaura. Impozantní je také zhruba 140 cm dlouhý krční obratel puertasaura. Původní odhad velikosti tohoto sauropoda od Fernanda Novase a jeho kolegů měl podobu délky 35 až 40 metrů a hmotnosti v rozmezí 80 až 100 tun. Tím pádem by P. reuili byl zřejmě největším známým dinosaurem, který by skutečně mírně překonával i druh A. huinculensis. Později však byly spolu s objevy dalších lépe zachovaných exemplářů titanosaurů tyto odhady sníženy.[6] Délka puertasaura bývá dnes odhadována spíše na 27 až 30 metrů[7] a hmotnost na 50 až 60 tun.[8] To je však stále ve velikostní kategorii největších známých titanosaurů, je to ale méně než u zmíněného argentinosaura nebo u patagotitana (s odhadovanou hmotností až 96[9] a 77[10] tun, resp.). Puertasaurus už tedy nejspíš není kandidátem na titul největšího známého dinosaura vůbec, rozhodně se ale pohodlně vejde do jakési pomyslné „Top 10“, ba dokonce i do „Top 5“. Samotný trup tohoto giganta byl na základě velikosti obratle široký možná v rozmezí 5 až 8 metrů, což znamená, že by jeho hrudníkem snadno projel i menší nákladní vůz. Zůstává nezodpovězenou otázkou, proč právě argentinská Patagonie byla zaslíbeným rájem gigantických dinosaurů, vždyť dodnes bylo z tohoto území popsáno asi deset dinosauřích druhů s odhadovanou hmotností nad 40 tun. Zřejmě zde byly podmínky dlouhodobě vhodné pro vývoj býložravců s obřími rozměry. Mimochodem, největší dosud známý teropod z tohoto souvrství, 6 metrů dlouhý a kolem 500 kilogramů vážící Orkoraptor burkei, si na tyto giganty rozhodně troufnout nemohl.[11]

———

Puertasaurus Skeletal V2.svg

Rekonstrukce přibližného tvaru těla a velikosti puertasaura, vytvořená na základě velmi skromných fosilních pozůstatků. I ty nejkonzervativnější odhady délky tohoto sauropoda se pohybují blízko hodnotě 30 metrů a je prakticky jisté, že vážil přinejmenším tolik, co deset dospělých samců slona afrického. Kredit: Slate Weasel, Wikipedie (CC0)

———

Short Summary in English: Puertasaurus reuili was a species of giant titanosaur sauropod dinosaur, living in what is now Argentinian Patagonia about 96 million years ago. It was probably around 30 meters long and its weight could have exceeded 50 000 kilograms.

———

Odkazy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Puertasaurus

http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=83420

http://dinodata.de/animals/dinosaurs/pages_p/puertasaurus.php

http://www.skeletaldrawing.com/home/2013/6/20/the-problem-with-puertasaurus

http://www.prehistoric-wildlife.com/species/p/puertasaurus.html

http://www.dinochecker.com/dinosaurs/PUERTASAURUS

———

[1] Varela, A. N.; et al. (2012). „U-Pb zircon constraints on the age of the Cretaceous Mata Amarilla Formation, Southern Patagonia, Argentina: Its relationship with the evolution of the Austral Basin“. Andean Geology. 39 (3): 359–379. doi: 10.5027/andgeoV39n3-a01

[2] Schroeter, E. R.; et al. (2014). „Lamniform Shark Teeth from the Late Cretaceous of Southernmost South America (Santa Cruz Province, Argentina)“. PLoS ONE. 9 (8): e104800. doi: 10.1371/journal.pone.0104800

[3] Calvo, J. O.; et al. (2007). „Anatomy of Futalognkosaurus dukei Calvo, Porfiri, González Riga, & Kellner, 2007 (Dinosauria, Titanosauridae) from the Neuquen Group, Late Cretaceous, Patagonia, Argentina“ (PDF). Arquivos do Museu Nacional. 65 (4): 511–526.

[4] Novas, Fernando E.; et al. (2005). „Giant titanosaur (Dinosauria, Sauropoda) from the Late Cretaceous of Patagonia“ (PDF). Revisto del Museo Argentino de Ciencias Naturales, N.s. 7 (1): 37–41.

[5] Carballido, José L.; et al. (2017). „A new giant titanosaur sheds light on body mass evolution among sauropod dinosaurs“. Proc. R. Soc. B. 284 (1860): 20171219.

[6] Calvo, Jorge O.; et al. (2008). „Re-sizing giants: estimation of body lenght [sic] of Futalognkosaurus dukei and implications for giant titanosaurian sauropods“ (PDF). Congreso Latinoamericano de Paleontología de Vertebrados.

[7] Hartman, Scott (2013). „The biggest of the big“. Web Skeletal Drawing.

[8] Paul, G. S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, str. 206 (anglicky)

[9] Benson, R. B. J.; et al. (2014). Rates of Dinosaur Body Mass Evolution Indicate 170 Million Years of Sustained Ecological Innovation on the Avian Stem Lineage. PLoS Biology, 12(5), e1001853. http://doi.org/10.1371/journal.pbio.1001853

[10] Web https://www.bbc.com/news/science-environment-27441156

[11] Novas, F. E.; et al. (2008). „Orkoraptor burkei nov. gen. et sp., a large theropod from the Maastrichtian Pari Aike Formation, Southern Patagonia, Argentina“. Cretaceous Research. 29 (3): 468–480. doi: 10.1016/j.cretres.2008.01.001

———

Leave a Comment

Filed under Rekordy a statistika, Sauropodní dinosauři, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *