Dinosaurus z mého roku

…aneb Čínský stegosaur popsaný v roce 1982

Nedávné psaní článku o „stoletých“ dinosaurech (t. j. taxonech formálně popsaných roku 1920) mi vnuklo myšlenku pojednat i o dinosaurech, kteří byli popsáni v roce mého narození. Mám poměrně kuriózní datum příchodu na svět, a to na Nový rok, tedy 1. ledna, 1982. Proč tedy nepojednat o dinosaurech, kteří byli světu představeni (tedy znovu – formálně popsáni) právě v tomto roce? Jelikož je jich ale poměrně hodně (osm taxonů celkově, z nich však pouze tři jsou dnes vědecky platné), rozhodl jsem se vybrat mezi nimi jakéhosi reprezentanta, který je nejspíš celkově nejlépe známý a prozkoumaný. Je jím vývojově primitivní zástupce skupiny Stegosauria z čínské střední jury, druh Huayangosaurus taibaii. Tento archaický zástupce obrněných dinosaurů s charakteristickými hřbetními pláty obýval území dnešní provincie S´-čchuan na jihozápadě Číny v době před asi 165 miliony let. Byl tak zhruba o 15 milionů let starší než jeho známější severoamerický příbuzný rodu Stegosaurus. Fosilie dvanácti jedinců tohoto dinosaura byly objeveny v letech 1979 a 1980 v lomu Ta-šan-pchu (Dashanpu) nedaleko městské prefektury C’-kung v oblasti metropole Čchung-čching. Formálně pak byl typový druh H. taibaii popsán roku 1982 tříčlenným týmem čínských paleontologů.[1] Rodové jméno stegosaura odkazuje ke starému názvu provincie S´-čchuan (Huayang, česky Chua-jang), druhové pak k postavě středověkého čínského básníka z 8. století n. l. jménem Li Po, který byl ale známý také jako Taibai (česky Tchaj-paj). Holotyp druhu H. taibaii nese označení IVPP V6728 a představuje neúplnou a fragmentární kostru, objevenou v sedimentech souvrství Ša-si-miao (angl. Shaximiao). Fosilie tedy pocházejí z geologického věku bathon až callov (také bath až kelloway; střední jura) a jejich stáří činí asi 168 až 163 milionů let. Huayangosaurus tak byl přímým současníkem poměrně známých sauropodů rodu Shunosaurus, Datousaurus nebo Omeisaurus, dále malého ornitopoda rodu Xiaosaurus nebo středně velkého teropoda rodu Gasosaurus.[2] Právě ten mohl být hlavním predátorem těchto archaických stegosaurů.

———

Huayangosaurus taibaii 20050707 07.jpg

Rekonstruovaná kostra jedince druhu Huayangosaurus taibaii v muzejní expozici. Množství primitivních anatomických znaků na lebce i postkraniální kostře tohoto archaického „obrněného“ dinosaura svědčí o tom, že se jednalo o vývojově primitivního zástupce kladu Stegosauria. Spadal do čeledi Huayangosauridae, kam dnes řadíme ještě dva další druhy bazálních stegosaurů z Číny a Evropy. Kredit: Giloun; Wikipedie (CC BY-SA 3.0)

———

Huayangosauři byli sice „obrnění“, ale pro silnější teropody nepředstavovali nezdolnou kořist. Byli to totiž poměrně malí zástupci své skupiny, dokonce patřili k vůbec nejmenším známým stegosaurům. Dospělci dosahovali délky asi 4 až 4,5 metru[3] a hmotnosti zhruba 500 kilogramů[4]. Pro srovnání lze uvést, že největší známí stegosauridi ze Severní Ameriky a Evropy byli přinejmenším dvojnásobně delší a až desetinásobně těžší. Huayangosauři se od těchto svých vývojově vyspělejších příbuzných lišili také tvarem, velikostí a uspořádáním krčních, hřbetních a ocasních desek a bodců, které měly poměrně neobvyklý tvar. Celkově byly totiž mnohem užší a zabíraly podstatně menší plochu, než velké desky stegosauridů. Ostré bodce, vyčnívající do stran, mohly chránit také zranitelný lopatkový pletenec dinosaura, jejich přesná konfigurace je ale dosud nejistá. Na konci ocasu huayangosaurů se ještě nacházel jakýsi malý zárodek kostěné „palice“, známé spíše u ankylosauridů.[5] V premaxilární kosti na špičce čelisti měli dokonce ještě sedm zubů, což je další vysoce primitivní znak. Huayangosauři jsou každopádně jedněmi z vývojově nejprimitivnějších zástupců skupiny Stegosauria, proto byli roku 1982 zařazeni do vlastní čeledi Huayangosauridae v rámci kladu Stegosauria. Spolu s huayangosaurem bývají do této čeledi řazeny ještě další dva druhy, čínský Chungkingosaurus jiangbeiensis (popsaný roku 1983)[6] a západoevropský Regnosaurus northamptoni (popsaný již roku 1848 jedním z objevitelů dinosaurů Gideonem Algernonem Mantellem)[7]. Huayangosauridi byli obvykle menší než zástupci čeledi Stegosauridae a měli kratší a profilově vyšší lebku. Tento klad ale není dosud uspokojivě definován a je možné, že bude v budoucnu od jeho využívání v dinosauří systematice zcela upuštěno. Huayangosaurus je dnes každopádně nejstarším a vývojově nejprimitivnějším zástupcem kladu Stegosauria, známým z kvalitního a dostatečně diagnostického fosilního materiálu.[8] Jako obvykle tedy můžeme i povídání o tomto jurském obrněnci „z mého roku“ uzavřít konstatováním, že více nám o něm snad prozradí až budoucí objevy.

———

Huayangosaurus byl poměrně malým zástupcem své vývojové skupiny a patřil dokonce k nejmenším známým stegosaurům vůbec. V dospělosti dosahoval délky jen kolem 4 metrů a maximální hmotnosti zhruba 500 kilogramů. Mohl se tak i přes své obranné anatomické prvky běžně stávat kořistí středně velkých až velkých teropodních dinosaurů. Kredit: Slate Weasel; Wikipedie (volné dílo)

———

Short Summary in English: Huayangosaurus was a genus of archaic stegosaurian dinosaurs living in what is now Central China during the Middle Jurassic (about 165 million years ago). It was a small member of its group, only about 4 meters long and up to 500 kg in weight. It was an armored quadrupedal herbivore living in small groups.

———

Odkazy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Huayangosaurus

http://www.prehistoric-wildlife.com/species/h/huayangosaurus.html

http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=38810

http://dinodata.de/animals/dinosaurs/pages_h/huayangosaurus.php

http://www.dinochecker.com/dinosaurs/HUAYANGOSAURUS

———

[1] Dong, Z., Tang, Z. and Zhou, S. W. (1982). [„Note on the new Mid-Jurassic stegosaur from Sichuan Basin, China“] (čínsky). Vertebrata PalAsiatica 20 (1): 83-87.

[2] Li, K; Liu, J.; Yang, C.; Hu, F. (2011). „Dinosaur assemblages from the Middle Jurassic Shaximiao Formation and Chuanjie Formation in the Sichuan-Yunnan Basin, China“. Volumina Jurassica, 9 (9): 21–42.

[3] Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.

[4] Paul, G. S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press, str. 220.

[5] Maidment, S. C., Wei G.-B. & Norman, D. B. (2006). „Re-description of the postcranial skeleton of the Middle Jurassic stegosaur Huayangosaurus taibaii„. Journal of Vertebrate Paleontology, 26: 944-956.

[6] Maidment, S. C. R.; Norman, D. B.; Barrett, P. M. and Upchurch, P. (2008). „Systematics and phylogeny of Stegosauria (Dinosauria: Ornithischia)“. Journal of Systematic Palaeontology, 6(4): 367-407.

[7] Barret P. M. & Upchurch P. (1995). Regnosaurus northamptoni, a stegosaurian dinosaur from the Lower Cretaceous of Southern England“. Geological Magazine. 132 (2): 213–222. doi: 10.1017/S0016756800011754

[8] Sereno, P. & Dong, Z-M. (1992). The skull of the basal stegosaur Huayangosaurus taibaii and a cladistic diagnosis of Stegosauria. Journal of Vertebrate Paleontology, 51: 318-343.

———

1 Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři, Spekulativní paleontologie

One Response to Dinosaurus z mého roku

  1. Ceratosaurus

    Dobry den pan Socha tiez som narodeny v roku 1982.Dakujem za clanok Huayangosaurus je podivuhodny dinosaurus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *