Nová kniha na obzoru

…aneb Malé předběžné avízo na můj další „literární zářez“

Od vydání mé zatím poslední knihy Pravěcí vládci Evropy uplynulo dlouhých 14 měsíců, a tak je jen dobře, že již na přelomu srpna a září spatří světlo světa v pořadí 16. kniha, pod níž jsem pomyslně podepsán. Na přebalu opět ponese znak nakladatelství Kazda a pod doprovodnými ilustracemi je i tentokrát podepsán můj skvělý spolupracovník a kamarád Vladimír Rimbala. Více informací i konkrétní avízo od nakladatelství bude zveřejněno v průběhu příštího týdne (kdy vzhledem k mé dovolené bude blog letos snad již naposledy „stagnovat“ ). O knize ještě určitě napíšu delší stať, a to v době kolem jejího vlastního vydání. Zatím prozradím jen tolik, že nejen milovníci dinosaurů se mají opravdu na co těšit – tentokrát totiž bude text přímo hýřit dinosauřími rekordy, kuriozitami a pozoruhodnými fakty všeho druhu! Ostatně kniha bude mít tuto svoji stěžejní tematiku i v názvu, který nyní již oficiálně zní Dinosauři: Rekordy a zajímavosti. S trochou zdravé sebedůvěry si dovolím konstatovat, že půjde stejně jako v případě několika předchozích knih o publikaci poměrně unikátní, a to šířkou svého záběru i počtem ilustrací a obsažených údajů.

———

FMNH Tyrannosaurus rex Sue.jpg

Kosterní exemplář FMNH PR 2081 („Sue“) je již od roku 2000 nedílnou součástí expozice Fieldova muzea v Chicagu. V mnoha ohledech rekordní fosilní jedinec druhu Tyrannosaurus rex je několikrát zmíněn i v nové kniha autora tohoto blogu. V těchto dnech uplynulo od objevu slavné zkameněliny už 31 let. Kredit: Zissoudisctrucker; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

———

A když už jsme u rekordů, uveďme si i jeden, který je spojen s aktuálním výročím. Je jím objev fosilií jednoho z největších a nejznámějších jedinců teropodního dinosaura druhu Tyrannosaurus rex, který je tak automaticky i jedním z nejproslulejších exemplářů pravěkých organismů vůbec. Dne 12. srpna 1990 byly totiž v sedimentech souvrství Hell Creek na území Jižní Dakoty objeveny první fragmenty obratlů nakonec bezmála kompletní kostry tyranosaura, která později dostala přezdívku „Sue“. I o ní se přitom dočtete v nové knize, protože je jedním z největších dravých dinosaurů vůbec (a to pouze s možnou výjimkou kanadského exempláře zvaného „Scotty“ nebo největšími exempláři spinosauridů a karcharodontosauridů), disponuje jedněmi z největších známých dinosauřích zubů, do roku 2020 byla nejdražší vydraženou dinosauří fosilií a je předmětem velmi intenzivního výzkumu, stejně jako objektem zájmu tvůrců filmových dokumentů, autorů knih a v neposlední řadě také blogerů se slabostí pro druhohorní dinosaury. Jedním z nich jsem – jak se asi snadno dovtípíte – také já sám. Hezké srpnové dny Vám tímto přeje autor blogu i zmíněné nové knihy.

———

Odkazy:

https://www.knihykazda.cz/dinosauri-rekordy-a-zajimavosti/

https://www.databazeknih.cz/knihy/dinosauri-rekordy-a-zajimavosti-479030

5 Comments

Filed under Dějiny paleontologie, Literatura, Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Rekordy a statistika, Výročí a ohlédnutí

5 Responses to Nová kniha na obzoru

  1. Pavel V.

    Už se moc Těším, vaše knihy které tvoří hlavní jádro mé paleontologické knihovny přímo hltám, stejně tak vaše články, jen tak dál a ať se daří.

  2. Pavel V.

    Už se moc těším, vaše knihy, které hltám, tvoří základní pilíř mé paleontologické knihovny a stejně tak pravidelně navštěvuji váš blog. Jen tak dál a ať se daří.
    P.S. omlouvám se pokud se tu ode mne objevil obdobný komentář dvakrát ale nebyl jsem si jistý zda se mi ten první odeslal.

  3. Kamil Moučka

    I když je mým hlavním zájmem astronomie, paleontologie je hned „v závěsu“. Už jako kluk se od „Ježíška“ pod stromečkem kromě knih o astronomii objevovaly také knihy o pravěku od profesora Josefa Augusty se světoznámými ilustracemi Zdeňka Buriana jako „Zavátý život“, „Z hlubin pravěku“ atd. No a film od Karla Zemana „Cesta do pravěku“ na mě zapůsobil doslova jako zjevení.
    Proto se zájmem sleduji váš „DinosaurusBlog“ a už se moc těším na tu vaši knihu, která se bude vedle těch ostatních od vás skvěle vyjímat. Jinak, ať se daří a jen tak dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *