Existoval skutečně Ultrasauros?

…aneb Nedostižný rekordman nebo pouhá chiméra?

Kdybyste si otevřeli některou zahraniční knihu o dinosaurech z 80. až 90. let, nejspíš byste se setkali s informací, že největším známým dinosaurem je „Ultrasaurus“ (nebo „Ultrasauros“) macintoshi. Toto tvrzení si nepochybně zaslouží podrobnější zmínku, jednak proto, že na blogu jsem o tomto záhadném a ve skutečnosti neexistujícím sauropodovi již několikrát pojednával, a také proto, že se mimo jiné ještě nedávno objevil v některých českých knihách o pravěku (spolu s rovněž již neplatným rodem Seismosaurus). Domnělého velikostního rekordmana objevil výtvarník a paleontolog James Alvin Jensen (1918 – 1998), kterého jsme si již připomínali v článku o obřím sauropodovi supersaurovi i o velkém teropodovi torvosaurovi. Fosilní dorzální obratel „ultrasaura“ objevil spolu s fosiliemi holotypu druhu Supersaurus vivianae v 70. letech v lokalitě Dry Mesa Quarry na území jihozápadního Colorada. Jednalo se o velký bederní obratel o výšce 133 centimetrů, který dostal označení BYU 9044 a byl později uložen ve sbírkách Jensenovy domovské instituce Univerzity Brighama Younga (Brigham Young University) ve městě Provo na území Utahu. Druhá fosilní kost, kterou Jensen považoval za pozůstatek svého gigantického „ultrasaura“, byl skapulokorakoid (vlastně lopatka) o délce 2,4 až 2,7 metru. Ta byla objevena na stejné lokalitě a dostala označení BYU 9462. Obě fosilie dohromady vykreslily v Jensenových představách kolosálního sauropoda, kterého v roce 1985 pojmenoval „Ultrasaurus“ macintoshi.[1] Rodové jméno Ultrasaurus ale později musel opustit, protože již o dva roky dříve bylo přiděleno jinému sauropodovi z Jižní Koreje (jak se brzy ukázalo, ve skutečnosti ne příliš velkému).[2] V roce 1991 proto badatel George Olshevsky změnil ve jméně jedno písmeno a vznikl „Ultrasauros“.[3] Ani to ale majiteli kontroverzního jména nepomohlo – o pět let později již bylo jasné, že takový sauropod ve skutečnosti nikdy neexistoval.[4] Dorzální obratel totiž nepatřil obřímu brachiosauridovi, jak se Jensen domníval, nýbrž diplodokidovi – nejspíše se jednalo o obratel samotného holotypu supersaura, objeveného na stejné lokalitě. Skapulokorakoid sice brachiosauridovi patřil, ale jeho původcem byl nejspíš velký jedinec druhu Brachiosaurus altithorax, dinosaurus formálně popsaný již v roce 1903. Jednalo se sice o obřího sauropoda (mírně většího, než je berlínský exemplář druhu Giraffatitan brancai), nikoliv ale tak obřího, jak se domníval James A. Jensen.

———

James A. Jensen ve své pracovně s rekonstruovanou spodní částí přední končetiny domnělého giganta druhu „Ultrasauros“ macintoshi. Podle některých odhadů měl tento brachiosauridní sauropod vážit neuvěřitelných 136 až 180 tun, což by z něj s výrazným odstupem činilo největšího suchozemského živočicha všech dob. Kredit: James A. Jensen; Wikipedie (volné dílo)

———

Velikostí měl totiž ultrasauros drtivě překonávat nejen všechny tehdy známé sauropody, ale minimálně v nejvyšším odhadu hmotnosti dokonce i všechny dnes známé jihoamerické titanosaury. Dokonce i oproti gigantickému druhu Argentinosaurus huinculensis totiž měla být jeho hmotnost až dvojnásobná! Původně se přitom rozměry této dinosauří chiméry držely konzervativnějších a zcela uvěřitelných hodnot 25 až 30 metrů délky, 8 metrů výšky v nejvyšším bodě hřbetu a celkové výšky 15 metrů, to vše při hmotnosti kolem 70 tun. Až potud by byly odhady zcela reálné, ostatně argentinosaura s odhadovanou délkou až 40 metrů a hmotností přes 80 tun by v tom případě ultrasauros nepřekonával.[5] Objevily se však také podstatně větší odhady velikosti, které z pozdně jurského sauropoda činily největšího suchozemského živočich všech dob. Při délce kolem 36 metrů a výšce 18 nebo dokonce 21 metrů (ani to ještě není nepředstavitelné, jak ukazuje například druh Sauroposeidon proteles) měla hmotnost ultrasaura činit až 180 metrických tun![6] V tom případě by největší známé titanosaury překonával dvojnásobně až trojnásobně a značně by se blížil i rekordním údajům pro největšího známého živočicha všech dob, kytovce plejtváka obrovského (Balaenoptera musculus). Tato tzv. modrá velryba dosahuje při maximální délce 30 až 33,6 metru hmotnosti zhruba 170 až 200 tun, je ale nadnášena vodou.[7] U suchozemských tvorů existuje hmotnostní limit, za který již nejspíš nemohou zajít, aniž by se stali neživotaschopnými. U sauropodních dinosaurů je odhadován asi na 120 až 140 metrických tun, což by Jensenův „Ultrasaurus“ macintoshi v případě nejvyššího odhadu hravě překonával. Tento nadhodnocený odhad hmotnosti byl způsoben nepřesnou představou o tělesné stavbě sauropodů, jejichž modely byly často nadměrně obaleny tukem a svalovinou, i chybnou extrapolací rozměrů od menších a kompletnějších koster. I kdyby takový dinosaurus v podobě brachiosaurida o délce 36 metrů a výšce kolem 20 metrů skutečně existoval, jeho hmotnost by podle současných odhadů zřejmě nepřesahovala nějakých 80 až 100 tun. Patřil by tedy k největším známým dinosaurům, ale nebyl by z hlediska hmotnosti tím úplně největším druhem, natož aby ostatní drtivým způsobem překonával. „Ultrasauros“ macintoshi je zkrátka legendou s pohaslou slávou, patřící dnes již do zaprášených stránek kroniky dinosauří paleontologie…

———

Obří bederní obratel BYU 9044, představující holotyp dnes již neexistujícího druhu „Ultrasauros“ macintoshi. Výška této kosti z páteře obřího sauropoda činí 133 centimetrů. Pravděpodobně se jedná o obratel diplodokidního sauropoda druhu Supersaurus vivianae, popsaného rovněž Jamesem A. Jensenem v roce 1985. Kredit: Ninjatacoshell; Wikipedie (CC BY-SA 3.0)

———

Poznámka: Shodou okolností publikoval téměř současně svůj první příspěvek o ultrasaurovi i britský odborník na sauropody Michael P. Taylor, první část jeho detailního pojednání o problematice na webu SVPOW si v angličtině můžete přečíst v tomto odkazu.

———

Short Summary in English: “Ultrasauros“ macintoshi is a chimera composed of fossils from at least two giant sauropod dinosaurs, presumably diplodocid Supersaurus vivianae and brachiosaurid Brachiosaurus altithorax. Mass estimates for this non-existing dinosaur ranged up to 180 tons, which would place it in the category of a blue whale and make it the largest known terrestrial animal of all time.

———

Odkazy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Supersaurus#Ultrasauros

https://en.wikipedia.org/wiki/Ultrasaurus

https://svpow.com/2008/09/10/its-ultrasaurus-i-mean-um-ultrasauros-err-supersaurus/

https://svpow.com/2010/12/22/the-ultrasauros-holotype-vertebra/

https://www.youtube.com/watch?v=YaKLArW1s1E

———

[1] Jensen, J. A. (1985). „Three new sauropod dinosaurs from the Upper Jurassic of Colorado.“ Great Basin Naturalist, 45: 697-709.

[2] Kim, H. M. (1983). „Cretaceous dinosaurs from South Korea.“ Journal of the Geological Society of Korea, 19(3): 115-126.

[3] Viz například odkaz http://dml.cmnh.org/1995Jul/msg00180.html

[4] Curtice, B., Stadtman, K., and Curtice, L. (1996). „A re-assessment of Ultrasauros macintoshi (Jensen, 1985).“ Pp. 87-95 in M. Morales (ed.), The Continental Jurassic: Transactions of the Continental Jurassic Symposium, Museum of Northern Arizona Bulletin number 60.

[5] Benson, R. B. J., Campione, N. E., Carrano, M. T., Mannion, P. D., Sullivan, C., Upchurch, P., & Evans, D. C. (2014). Rates of Dinosaur Body Mass Evolution Indicate 170 Million Years of Sustained Ecological Innovation on the Avian Stem Lineage. PLoS Biology, 12(5), e1001853. http://doi.org/10.1371/journal.pbio.1001853

[6] McGowan, C. (1992). Dinosaurs, Spitfires and Sea Dragons. Pp. 365. Harvard University Press, Cambridge, MA

[7] McClain C. R.; et al. (2015). Sizing ocean giants: patterns of intraspecific size variation in marine megafauna. PeerJ 3:e715 https://doi.org/10.7717/peerj.715

———

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Rekordy a statistika, Sauropodní dinosauři, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *