Největší ze stegosaurů

…aneb Pětice obřích dinosaurů s hřbetními pláty

Nepochybně si ještě vzpomenete na slavnou scénu z filmu Cesta do pravěku, ve které čtveřice chlapců v průběhu své dobrodružné výpravy studuje obří tělo mrtvého stegosaura. Nejspíš si vybavíte i scénu z o 42 let mladšího filmu Ztracený svět: Jurský park, kde se před zraky šokovaných návštěvníků ostrova Isla Sorna procházejí obří stegosauři, půvabně zakrývající svými hřbetními deskami sluneční paprsky. Zástupci kladu Stegosauria, či přesněji čeledi Stegosauridae, jsou tedy odedávna zobrazováni jako obří tvorové, stejně velcí nebo dokonce větší než dnešní sloni. Jaká je ale skutečnost? Opravdu byli tito ptakopánví býložraví dinosauři tak velicí? A kteří z dosud objevených zástupců této skupiny byli největší? Následuje přehled pětice skutečných stegosauřích obrů, a to ve vzestupném pořadí (dle odhadované maximální hmotnosti těla) až k současnému velikostnímu „rekordmanovi“.

———

Rekonstrukce vzezření zástupce druhu Tuojiangosaurus multispinus, jednoho z největších známých stegosaurů. Tento až 7 metrů dlouhý a téměř 3 tuny vážící „obrněnec“ obýval oblast dnešní Číny (provincie S’-čchuan) v době před asi 160 miliony let. Kredit: Palaeocolour; Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

———

  1. Wuerhosaurus homheni

Výskyt: Čína a Mongolsko, raná křída (asi před 130 až 115 miliony let)

Popsán: Tungem Č’-mingem, 1973

Velikost: Hmotnost až 4000 kg, délka 7 metrů

Wuerhosaurus je jedním z největších, ale zároveň také nejmladších známých zástupců čeledi Stegosauridae. Žil zhruba o 30 milionů let později než jeho slavný severoamerický příbuzný rodu Stegosaurus.[1] Bohužel neznáme kompletní kostru tohoto obrněného dinosaura, a tak si můžeme pouze domýšlet, zda měl výrazné bodce na konci ocasu a jaký byl celkový tvar jeho těla i hřbetních desek. Patrně se jednalo o tvora s širokým trupem, dosahujícího hmotnosti menšího slona.

———

  1. Tuojiangosaurus multispinus

Výskyt: Čína, pozdní jura (asi před 160 miliony let)

Popsán: Tungem Č’-mingem a jeho kolegy, 1977

Velikost: Hmotnost až 4800 kg, délka až kolem 7 metrů

Také čtvrtý největší dnes známý stegosaurid kdysi obýval území současné Číny, byl ale výrazně starší a vývojově primitivnější než Wuerhosaurus.[2] Typická byla jeho nízká a podlouhlá hlava, relativně krátké přední končetiny a samozřejmě i krční, hřbetní a ocasní výrůstky, chránící tohoto býložravce před dravými teropody. Tuojiangosaurus byl nicméně vybaven podstatně menšími, užšími a také špičatějšími „deskami“ než jaké známe u stegosaura a některých dalších stegosauridů.

———

  1. Hesperosaurus mjosi

Výskyt: USA (Wyoming a Montana), pozdní jura (asi před 156 miliony let)

Popsán: Kennethem Carpenterem a jeho kolegy, 2001

Velikost: Hmotnost až 5000 kg, délka kolem 6,5 metru

Tento druh byl velmi podobný a také blízce příbuzný slavnějšímu „krajanovi“ rodu Stegosaurus. Hesperosaurus se od něho lišil v některých anatomických detailech, jako je robustnější lebka, nižší a širší hřbetní desky nebo i doba existence (Hesperosaurus byl o několik milionů let starší).[3] Běžně velké exempláře hesperosaurů dosahovaly hmotnosti asi 2 až 3 tuny, největší jedinci ale mohli dosáhnout hmotnosti kolem 5 tun. Tím už by se vyrovnali například i dospělému slonu africkému.

———

North American Stegosauridae.jpg

Severoameričtí stegosauridi známí ze sedimentů pozdně jurského souvrství Morrison. Kromě dvou druhů stegosaura v pozadí (S. ungulatus a S. stenops) jsou zde zobrazeni také zástupci o trochu menších rodů Hesperosaurus a Alcovasaurus. Kredit: ABelov2014; Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

———

  1. Stegosaurus ungulatus

Výskyt: USA (Wyoming a Montana), pozdní jura (asi před 155 až 150 miliony let)

Popsán: Othnielem C. Marshem, 1879

Velikost: Hmotnost až 7000 kg, délka až kolem 9 metrů

Stegosaurus je bezpochyby jedním z nejznámějších dinosaurů vůbec. Tento ikonický „obrněný“ býložravec žil v období pozdní jury na západě dnešních Spojených států amerických a při odhadované délce až 9 metrů dosahoval druh S. ungulatus hmotnosti v rozmezí 5 až 7 tun. O trochu menší druh Stegosaurus stenops pak vážil podle odhadů asi 2,6 až 5,3 tuny, patří tedy rovněž mezi největší známé stegosauridy. Byly objeveny také fosilie menších, dosud nedospělých exemplářů těchto populárních dinosaurů.[4]

———

  1. Dacentrurus armatus

Výskyt: Západní Evropa (Velká Británie, Francie, Španělsko a Portugalsko), pozdní jura (asi před 161 až 145 miliony let)

Popsán: Richardem Owenem (jako „Omosaurus“ armatus), 1875

Velikost: Hmotnost až 7400 kg, délka asi 8 až 11 metrů

Patrně největší dnes známý stegosaurid, překonávající hmotností dospělého samce slona afrického a délkou se vyrovnávající nízkopodlažnímu městskému autobusu. Jednalo se patrně o značně rozšířený druh stegosaurida, obývajícího velkou část území současné západní Evropy.[5] Jeho desky byly podstatně špičatější a kratší než v případě severoamerického stegosaura, který žil zhruba ve stejné době. Dochovaný pánevní pletenec dacentrura je široký kolem 1,5 metru a dokládá, o jak mohutného tvora se jednalo.

———

Velikostní porovnání dospělého člověka a průměrně velkého exempláře druhu Dacentrurus armatus. Největší zástupci tohoto stegosaurida mohli být dlouzí i přes 10 metrů a vážili patrně více než 7 tun. Jsou tak největšími dnes známými stegosauridy vůbec. Kredit: Slate Weasel; Wikipedia (volné dílo).

———

[1] Dong, Z. (1990). „Stegosaurs of Asia“. In Carpenter, Kenneth; Currie, Philip J. (eds.). Dinosaur Systematics: Approaches and Perspectives. Cambridge University Press. str. 255–268. ISBN 978-0-521-43810-0

[2] Raven, T. J.; Maidment, S. C. R. (2017). A new phylogeny of Stegosauria (Dinosauria, Ornithischia)  (PDF). Palaeontology. 2017 (3): 401–408. doi: 10.1111/pala.12291

[3] Carpenter, K.; Miles, C. A.; Cloward, K. (2001). New Primitive Stegosaur from the Morrison Formation, Wyoming. In Carpenter, Kenneth (ed.). The Armored Dinosaurs. Indiana University Press. str. 55–75. ISBN 978-0-253-33964-5

[4] Foster, J. R. (2003). Paleoecological analysis of the vertebrate fauna of the Morrison Formation (Upper Jurassic), Rocky Mountain region, U.S.A. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 23. Albuquerque, New Mexico: New Mexico Museum of Natural History and Science.

[5] Maidment, S. C. R., Norman, D. B., Barrett, P. M.; Upchurch, P. (2008). Systematics and phylogeny of Stegosauria (Dinosauria: Ornithischia). Journal of Systematic Palaeontology. 6 (4): 1815-1821.

———

1 Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Ptakopánví dinosauři, Rekordy a statistika

One Response to Největší ze stegosaurů

  1. badaxe

    Zajímavé by ale bylo, i opačný konec, tedy jací byli nejmenší příslušníci téhle „rodinky“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *